ילדים וטלוויזיה

שלום לכם,
אנחנו מנסים לבנות לילד שלנו, מהרגע שנולד, עולם עשיר ככל האפשר, הנבנה מחומרים כמו צבעים, טעמים, דמויות, רגשות, משחקים ומילים, ואין ספק שהטלוויזיה היא שחקן משמעותי בעולם זה.
תתפלאו, אבל רציתי לפתוח, דווקא, בדברים הטובים שיש בטלוויזיה: אני חושבת שהיא כלי מצוין לראות ולהראות עולם. הטלוויזיה ממחישה לנו ולילדינו את קיומם של אנשים אחרים ביקום הזה, ומציירת בצורה מדויקת את פרטי היקום שמעבר לארבע קירות ביתנו. הטלוויזיה היא כלי שיכול להמחיש מודלים טובים של יחסים חברתיים, להעביר מסרים ערכיים כמו קבלת השונה, ולעצב תרבות עבורנו ועבור ילדינו. לטלוויזיה תפקיד חשוב בעיצוב השפה, וללא ספק היא תורמת רבות להעשרת היבטים מוזיקליים בחיינו. ולמרות הכול, הכלי הטוב הזה טומן בחובו בעיות לא פשוטות, שגם עליהן הייתי רוצה לשים את הדגש תוך ניסיון לתת כמה פתרונות:
  • צפייה פסיבית! הבעיה העיקרית היא שתהליך הצפייה בטלוויזיה הוא פסיבי: הילד מביט, או בוהה במתרחש, ואינו נדרש להגיב. מה שקורה על המסך אינו תלוי לחלוטין בו, ביכולותיו ובמה שמתאים לו.
  • רק לא להיות בטטה! הסיטואציה הגרועה ביותר היא זאת שהילד יושב בה כמו בטטה, והדברים "נופלים" עליו ללא שליטה: הוא לא בוחר כלום, השעות עוברות ללא כל התערבות מצדו, תוכנית רודפת תוכנית והופ – עוד אחר צהריים עבר... תודה לאל שהיום יש VOD.
    VOD – Video On Demand: אתם וילדכם – בוחרים! אתם וילדכם – מחליטים!
  • טלוויזיה זה גם לבחור! עשו מאמץ ליצור בחירה אמיתית של הילד במה שהוא רואה – אם הילד מעוניין לצפות בקטגוריה מסוימת ב- VOD, עברו יחד על שמות הפרקים שנמצאים בה, הקריאו לילד את השם של כל פרק, ובחרו יחד במה יצפה. כל פרק יכול להיות הזדמנות לשוחח על מה שעומדים לצפות בו.
  • היו שותפים! כשהילד שלכם יושב לבד מול המסך, אין לכם מושג מה הוא קולט, מה עובר במוחו, לטוב או לרע. לכן רצוי שגם כאן תהיו לצדו עד כמה שאפשר. צפייה משותפת של ילד עם ההורה הופכת את החוויה למשהו משפחתי, שאפשר להתייחס אליו ולשוחח עליו: מה היה מצחיק? מה היה מרתק? אל תתנו לדברים לחלוף כך סתם, כי בכלל לא בטוח שהילד קלט אותם.
  • שלטו בתוכן! למרות הפיתוי לתת לטלוויזיה "לשמור" על הילד, נסו לשלוט בידיעה על מה הוא צופה. זהו פתח מקסים לעולם שלם של ידע על הילד שלכם. למדו יחד אתו מיהם דורה, בוטס, טיקו, איסה, בני, דייגו, אליסיה, האחים בו בו, רינת, מימי, יויו וגיא. זהירות, זה ממכר...
  • זמן לכל דבר! הגבילו את הזמן שהילד יכול לצפות בטלוויזיה או בסרטי וידיאו. הרבה ילדים חוזרים מהגן בארבע והולכים לישון בשמונה. כל רגע פנוי שהילד מקדיש לצפייה בטלוויזיה בא על חשבון דברים אחרים שהוא יכול לעשות: לשחק עם האחים שלו, לצייר, ללכת עם אבא לקניות בסופר ולשחק לבד בכדור. בהתנסויות אלה הילד הוא אקטיבי ובא במגע עם העולם הממשי, וזה עדיף לאין ערוך על הצפייה הפסיבית.
  • שמרו מרחק! הקטנים נוטים להדביק את האף למסך. לא בריא משום בחינה שהיא. הקפידו שהילד יהיה במרחק נאות מהמסך.
  • זהירות: כשאתם צופים בחדשות – גם הילד שלכם שם! אנחנו לא חושבים על זה, אבל כשהטלוויזיה פתוחה, הילד רואה ושומע הכול! תופתעו לגלות כמה הוא קולט רק משום שהיה בסלון ושיחק במשהו, בזמן שאתם צפיתם בחדשות. עשו הכול כדי שהילד לא יהיה חשוף למה שאתם חושבים שאינו מתאים לו... וזה עוד לפני שאמרנו מילה אחת על תרבות הריאליטי...
  • אתם קובעים! בגיל הצעיר אתם קובעים ומחליטים מה יעשה הילד. נצלו את התקופה הזו בחוכמה, אתם הרי יודעים שזה לא יימשך זמן רב. זה הזמן לקבוע הרגלים לילד שלכם.
  • "הסוד של מיה" מציע לכם VOD! לאחרונה השקנו את מדור "הסרטים שלנו", שמטרתו לחנך ולהראות איך צורכים טלוויזיה בצורה נכונה. הילד יכול לבחור ערוץ, ובתוך הערוץ הוא יכול לראות מה שהוא רוצה. אני ממליצה בחום שתסייעו לילד שלכם לפתח את המיומנות של בחירה בעזרת מדור זה.
לסיום, רציתי להגיד לכם: אני אתכם, ומכירה מקרוב את כל הלבטים. יש לכם כביסה לקפל, כלים בכיור, אח קטן שצריך לקלח, והטלוויזיה היא בייביסיטר קל, זמין ונוח. היא מכילה בתוכה פיתוי אדיר, שגם אנחנו כמבוגרים מתקשים לעמוד בו. אישית, אני מעריצה משפחות שאין להן טלוויזיה. אבל לא צריך להיות כל כך קיצוניים. הסוד הוא לשלוט במה שרואים, וכך לנצל את היתרונות שיש בטלוויזיה ככלי חינוכי, לימודי ומהנה, וגם כבייביסיטר לא מזיק. גם ספריית DVD יכולה לעשות את העבודה ולספק תכנים זמינים שאתם וילדכם בוחרים.
מקווה שסייעתי לכם, וכמובן, אשמח תמיד לקבל פניות אישיות ולענות לכם באופן ישיר.

צפייה מהנה,
עפרה


הטיפ של עפרה
טלוויזיה, לא מגיל אפס!
אל תתנו לילד מתחת לגיל שנתיים לצפות בטלוויזיה, גם אם זה משהו שיש לו ניחוח איכותי ומפתה. הסיבה היא שבגילאים האלה מה שחשוב הוא לחוות את העולם באופן פיזי וחושי: במגע, בליקוק, בדחיפה. הצפייה בטלוויזיה לפני גיל שנתיים אינה מקדמת את הילד בשום דבר. האמינו לי, עדיף לשחק בקופסאות מטבח ולדפוק על סירים. זה תורם הרבה יותר מכל תוכנית טלוויזיה.


סקר


פינת הסרטון
פרק מתוך סדרת הטלוויזיה "הסוד של מיה" בנושאי חשבון. הסדרה מוקרנת בניקולודיאון ובטלוויזיה החינוכית, ומופיעה בשלמותה במדור "הסרטים שלנו" שבאתר.